Thursday, March 06, 2014

Tradition of eating semla in Sweden

A semla or fastlagsbulle (Swedish),  is a traditional sweet rollmade in various forms in Sweden, associate with Lent and especially Shrove Monday and Shrove Tuesday. The semla was originally eaten only on Shrove Tuesday, as the last food before Lent.


(Polish) Odpowiednikiem polskiego "tlustego czwartku", jest w Szwecji tradycja jedzenia "semlor" (to ostatnie zdjecie na dole). My wolimy raczej konsumowac tradycyjne polskie paczki, albo bardziej popularne tutaj paczki w stylu amerykanskim, jakie widac na zdjeciach, ktore zrobilem wczoraj. Sa roznego koloru i o roznym smaku i musze potwierdzic, ze smakuja rownie dobrze jak wygladaja.





Swedish semla. Szwedzka semla.

4 comments:

recoleta said...

Pączki, mimo iż za tym rodzajem słodkości nie przepadam, wyglądają bardzo smakowicie. W tym roku podczas "tłustego czwartku" nie zjadła ani jednego pączka. Kuba mówił, że w Stanach są bardzo popularne i nazywają się Donuts. A to ciastko szwedzkie jest bardzo podobne do polskiego ptysia. :-)

Jerry said...

Tyle ze te szwedzkie semle to zwykle bulki (lekkoslodkie) a w srodku krem, ktory smakuje nijako, chyba, ze ma dodatek masy marcepanowej. Ja wole pączki, czy to polskie czy szwedzkie.

Jerry said...

Jeszcze jedno. Te paczki sa nadziewane. Smakuja wysmienicie. To sa wlasnie takie Donuts szwedzkie.

wentylacja mechaniczna said...

same pyszności :)