Wednesday, August 05, 2015

Turkey (6)

Turkey is famous for its fruit. They look and taste great.

(Polish) Jednym z punktow naszej calodniowej wycieczki, byla wizyta w typowym dla Turcji i tego rejonu ogrodzie, polozonym w wyzszych partiach gorskich nad miastem Alanya. Tutaj moglismy sprobowac i podziwiac najrozniejsze owoce i warzywa. To czarne na zdjeciu powyzej to Johannesfruit.


Nad nami uginaly sie od ciezaru winogrona.

Slynne Turkish Delight w roznych smakach. Mozna je rowniez dostac u nas w Szwecji.

Ciekawym przezyciem byla wizyta w podziemnej jaskini Dim Magarasi Cavern. Jej dlugosc to 380 m i panuje tam wspanialy chlod. 

Podziwialismy tam wspaniale nacieki wapienne.




Podziemny staw.

Zmeczona po wyjsciu Isabella, bo chodzenia po stromych schodkach bylo sporo.

Po takim pelnym wrazen dniu, oczekiwanym momentem byl popoludniowy obiad w pieknej restauracji polozonej na wodzie. Mozna tu bylo wstawic sobie nawet nogi to tej zimnej wody w czasie jedzenia posilku. Siedzielismy na poduszkach na podlodze, co zwiekszalo nastroj egzotyki.

Ten zielony kolor dlatego, ze nad nami mielismy dach z zielonego materialu.


W tym miejscu restauracji, mozna bylo nawet kapac sie, a nawet skoczyc do wody, ktorej temperatura wynosila tylko 10-16 st. Wspaniale uczucie po tureckich upalach.

2 comments:

Wojtek said...

No sam nie wiem czy nagłe schłodzenie ciała po takim skoku do wody o temp. 16 C można jeszcze nazwać przyjemnością ;-)

Jerry said...

Ja nie odwazylem sie na skok, ale do wody wszedlem. Po paru minutach poczulem bol w nogach od tej zimnej wody, ale bylo to naprawde przyjemne uczucie po wyjsciu z wody.